MAG – 256

Share This Post


Nyskapande, störst, bäst och vackrast? Kanske inte, men förbannat kul för det. MAG, eller Massive Action Game som det står för, är tänkt att bli Sonys stora online-exklusiva dragplåster för alla shooterfans, och Zipper Interactive är inte helt fel ute.
Grejen med MAG är egentligen inget annat än att man vid vissa tillfällen kan spela med 255 andra personer samtidigt. Gigantiska slagfält, uppdelade i sektioner med utspridda plutonsstrider är självklart en lockande idé, frågan är bara om det räcker för att sticka ut tillräckligt mycket när spel som framför allt Modern Warfare och Battlefield täcker det mesta inom genren. Men jo, absolut. MAG gör sin sak, och det riktigt bra.
Man måste ha klart för sig att det inte alltid handlar om 256 spelare igång samtidigt, olika spellägen tillåter olika mantal. I exempelvis spelläget Sabotage är man ”inte mer” än 64 stycken, 32 i varje lag. Men bara det räcker länge, och trots att man uppe på detta delas upp i grupper som går på olika mål känns det aldrig ensamt eller direkt öde på de stora kartorna, samtidigt som det finns utrymme och möjlighet att smyga sig fram utan att bli upptäckt.

Med så många spelare i strid på samma gång är det givetvis extra viktigt att man fungerar som grupp för att ha en chans. Sporadiska enmansshower blir sällan långvariga, och finns det ingen soldat med läkaregenskaper i närheten är risken stor att man får börja om från utgångspunkten efter att man blivit golvad av ett otrevligt kulregn. Det finns olika typer av befäl under spelets gång som basar över såväl enskilda grupper som hela plutoner. Min uppfattning är dock att det i första hand gäller för den enskilda individen att förstå sin roll och hålla sig till truppen i den mån det går.
Vad spellägen beträffar finns det en varierande grad av uppdrag att utföra, allt från herravälde, till fordonskapning, övertagande och demoleringar. Själv har jag hittills funnit mest nöje i Sabotage, där man ska ta över och hålla två punkter samtidigt under en viss tid för att sedan låsa upp ett tredje och sista mål som ska sprängas. Det flyter på bra, man lär sig banorna någorlunda snabbt och det är många gånger väldigt utmanande, åtminstone när man anfaller. När det gäller att försvara blir det oftast ganska enkelt, men det är skönt med lite övertag emellanåt också.

Jag ser MAG som ett väldigt kompetent spel. Det är inte snyggast, och det lider fortfarande av en rad barnsjukdomar i form av irriterande buggar och liknande som dyker upp lite då och då, men överlag är det oerhört stabilt, och framför allt underhållande. Undertecknad har till och med tagit en paus i förhållandet med Gears of War 2, och bara det är inget dåligt betyg.
Det blir ibland lite väl mycket spring på kartorna, men kommer man bara över tröskeln och ger spelet den tid det behöver för att man själv ska kunna lära sig hur det fungerar så har man en herrans massa sköna timmar framför TV:n att se fram emot. Och uppgraderingsbara karaktärer med ett rappt nivåsystem hjälper till att hela tiden pusha spelaren det lilla extra för att bli starkare snabbare. MAG övertalade mig från första stund, även om det behöver lite tekniskt underhåll framöver för att bli så smärtfritt som det kan bli.
Betyg: 4 av 5
Fotnot: MAG går endast att spela online i multiplayer.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...