Ingen matglädje med Mama

Share This Post

Cooking Mama 3
Cooking Mama 3: Shop Chop är, som titeln antyder, det tredje spelet i den här enligt utgivarna storsäljande serien. Tillsammans med Mama gör du din favoritmat så som kanderade äpplen, kåldolmar, sushi, tofuhamburgare eller kanske torkad bläckfisk och sisådär 75 andra rätter. Genom en kombination av olika minispel som går ut på att röra, hacka, riva, skala, blanda, skaka, koka, grilla, spritsa, mosa, garnera, vispa, sila, torka, väga, mäta och så vidare lagar man maten.
Trots att det är ett stort antal moment som krävs för att få till rätterna så blir det snabbt tråkigt och allt känns som upprepningar. Även om du kan röra i en skål, stekpanna eller kastrull på fem olika sätt så är det fortfarande samma sak. Den otroligt varierande svårighetsgraden gör det bara frustrerande, inte utmanande – vissa saker är löjligt lätta, till och med så lätta att man inte hinner med att förstå vad man ska göra innan man har gjort rätt. Andra saker är nära nog obegripliga och går inte att klara felfritt ens i träningsdelen, där man kan öva på ett visst delmoment av receptet. Och ibland är det helt okej att göra fel, till och med flera gånger, och ändå få full poäng. Dock får jag inte det bästa betyget när jag tappar lasagnen i golvet. Då får jag bara ett ”Inte så illa…” från Mama.
I spelet kan man välja att laga mat på tre olika sätt. Antingen tillsammans med Mama, åt en kompis, eller genom att själv välja två ingredienser och sen se vad det blir för maträtt. Men skillnaden mellan dessa delar är minimal och det känns bara som ett väldigt dåligt sätt för att få spelet att på ytan se lite större ut. Samma sak gäller även i affären. Som den ordvits till undertitel, Shop Chop, antyder ska det inte bara hackas i det här spelet utan även shoppas. Att handla i Cooking Mama 3 är som att handla på vilken stormarknad som helst en fredagseftermiddag. Folk springer omkring, barn gråter och pensionärer är otrevliga. Utmaningen är egentligen att hinna köpa det du behöver innan tiden går ut, men det blir istället att inte dö innan du har lyckats handla allt du ska ha. Kontrollerna är sanslöst dåliga och de flesta minispelen är jobbiga och frustrerande ofattbara.
Om man är lagd åt tvångsbeteende-hållet så är att få 100% på alla rätter och bonus på alla delmoment den enda anledningen till att spela vidare Cooking Mama 3. Om du av någon anledning är ett fan av Cooking Mama så blir du säkert inte besviken på det här spelet – du har ju ändå stått ut med det tidigare så då klarar du säkert av det även den här gången. Men är du förälder och funderar på att köpa spelet till ditt barn – skit i det. Lägg pengarna på något annat. Ett bättre spel, kanske en matlagningskurs eller använd fantasin och sätt ihop ett eget spel i köket. Det blir säkerligen stökigare men garanterat roligare för alla.
Betyg: 1 av 5

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...