Hur mycket extra får vi egentligen betala för 3DS XL i Sverige?

Share This Post


Nintendo 3DS XL är här. Europa tillsammans med Japan är hittills de regioner där konsolen kan köpas sedan någon dag tillbaka, och inom ett par veckor finns den även tillgänglig i USA. Men vad kostar egentligen maskinen? Och hur mycket mer eller mindre får vi åsidosatta svenskar betala i jämförelse med transatlanter och samurajer?
Låt oss ta en titt. En ungefärlig sådan.
I Japan, där allting började, kostar en vanlig Nintendo 3DS idag ¥14 900 (~1 350 kr). Jag använder mig här av elektronikjätten Sofmap som riktmärke, och priset på en Nintendo 3DS XL i samma affär ligger på ¥18 900 (~1 710 kr). Priskillnaden är alltså ¥4 000, eller motsvarande 360 kronor.
Notera att man i Japan liksom i Sverige inte får med någon AC-adapter. Detta på grund av kostnadsskäl, enligt Nintendo.
Vi går vidare till USA. Här går jag efter kedjan Bestbuys priser. En vanlig Nintendo 3DS säljs för $170 (~1 210 kr) medan en Nintendo 3DS XL kostar $200 (~1 420 kr). Skillnaden mellan de båda maskinerna är här $30, eller motsvarande 210 kronor. I USA får man dessutom med en AC-adapter när man köper en 3DS XL. Varför det är så får Nintendo svara för själva.
Till sist landar vi i Sverige då. Efter lite spanande på Prisjakt väljer jag att gå på det vanligaste, lägsta priset, där en rad el- och spelkedjor verkar ha enats om ett pris på cirka 1 390 kronor för den vanliga 3DS-modellen. Riktmärke för mitt prisletande är för stunden Siba som även har det normala priset för en Nintendo 3DS XL, nämligen 2 190 kronor. Kom ihåg att vi inte får med någon AC-adapter i Sverige. Här är alltså skillnaden konsolerna emellan hela 800 kronor.
Så, för att sammanfatta med en enkel tabell där 3DS står först och 3DS XL sist:

  • JAPAN: 1 350 kr – 1 710 kr (skillnad 360 kr)
  • USA: 1 210 kr – 1 420 kr (skillnad 210 kr)
  • SVERIGE: 1 390 kr – 2 190 kr (skillnad 800 kr)

Jag tar inte med eventuella amerikanska skatter i beräkningen, utan går endast efter listpriserna i respektive affär, och även om man inte kan ställa länder precis jämte varandra så är det en ganska så skev prisbild vi ser här.
Nu undrar ni kanske varför det är så? Well, det gör jag med. Men så är det i vårt blågula land där allt är lagom förutom priserna.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...