Final Fantasy XIV 2.0, kostar pengar igen, kommer till PS3 2013

Share This Post


Final Fantasy XIV hade enorma förväntningar på sig. Äntligen skulle det komma ett vettigt onlinespel i Final Fantasy-världen. Visst var Final Fantasy XI charmigt på sitt sätt, men dess användargränssnitt var, och är, under all kritik. Final Fantasy XIV kom, och gick. Katastrofen var ett faktum när spelet sågades av flertalet större recensenter, för även om det var oerhört vackert var systemkraven till PC orimligt höga, och spelbarheten med allt från interface till design dröp av tragikomik.
Allt gick åt helvete, folk flydde som flugor från en koskitslös äng och Square Enix kröp till korset. De erkände titeln som undermålig och lät fansen spela gratis för att inte stå där med helt tomma servrar. Så har det fortsatt, fram tills nu. För nu vill Square Enix att vi ska börja betala igen.
Studions president, Yoichi Wada, babblar först loss i ett pressmeddelande där han kortfattat går igenom turerna med spelet och ber om spelarnas förståelse. En förståelse som från och med november/december i år även innefattar att betala den sedvanliga månadskostnaden för att få spela vidare.
Wada säger också att han inser att detta inte kommer lägga sig rätt med spelarna som hittills vant sig med att äventyra gratis, men samtidigt menar han att det är en nödvändighet för att Square Enix nu ska kunna utveckla spelet till dess fulla potential.
Final Fantasy XIV 2.0.
Från januari till mars i år planerade företaget spelets nya riktning, och sedan april har man varit i full gång med att i princip bygga om allting. Man gör bland annat om kartorna från dess repetitiva föregångare, implementerar en helt ny, och förhoppningsvis mer optimerad, grafikmotor, ett nytt serversystem för bättre hastighet och prestanda, ett helt förnyat användargränssnitt samt en expansion av community-material i spelet.
En dedikerad trailer för nya Final Fantasy XIV förväntas visas på E3 2012, men 2.0-patchen börjar rulla ut först till hösten samma år.
Då den nya grafikmotorn kommer att innebära att en rad föremål och andra saker i spelet förändras så kommer rådande spelare att erbjudas att göra om sina karaktärer helt och hållet gällande ras, kön och utseende. Men den kanske största orsaken till den nya motorn ligger i den fortfarande så gäckande PlayStation 3-versionen.
PlayStation 3, ja. Spelet var ju planerat att släppas till formatet i mars i år, men så blev det ju inte på grund av den misslyckade lanseringen till PC. Dock, som vi nu konstaterat, är en sådan version aktuell igen, fast däremot inte än på länge. Som det ser ut nu är en beta inplanerad till fjärde kvartalet 2012 för att sedan gå guld till PlayStation 3 första kvartalet 2013.
Hur många kommer ihåg, eller bryr sig om, Final Fantasy XIV då? Oavsett hur omgjort och fint det är?
Jag hatar att skriva ”vi får väl se”, men vad annat finns det att välja på? Med den mördande konkurrens som nu råder inom genren, särskilt med alla lättillgängliga gratisspel, kommer de nog att få det svårt. Ca 130 kronor i månaden bara för att kunna spela spelet är numera i mesta laget, det känns som att bubblan håller på att spricka.
Men men, vi får väl se!

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...