Nutopia

En inblick i hur man tonsätter film


Angelo Badalamenti är en mycket duktig amerikansk kompositör som på sitt speciella sätt har tonsatt bland andra Twin Peaks och Mulholland Drive. Ni som har sett serien eller filmen vet precis vad jag pratar om.

”My (musical) world is a little bit dark… a little bit off-center. I think of it as tragically beautiful. That is how I would describe what I love best: tragically beautiful.”

Nu har det dykt upp ett klipp på Youtube där han håller på att tonsätta A Late Quartet, en dramafilm med bland andra Christopher Walken och Philip Seymour Hoffman. Egentligen är det inte något jättespeciellt med klippet mer än att det är kul att se bakom kulisserna, få en inblick i hur det faktiskt går till när man tonsätter en film och framför allt att se en sådan duktig kompositör arbeta.
Nu finns det garanterat flera hundra sätt att tonsätta en film på, men det gör inte det här klippet mindre intressant för det.
Som en bonus skickar jag med ett klipp där Badalamenti förklarar hur det gick till när han och David Lynch – en av skaparna av Twin Peaks – tillsammans tog fram ”Love Theme from Twin Peaks” till just nämnda serie.