Jag har, medvetet, undvikit att starta Civilization V, trots att det legat installerat och klart i Steam sedan innan lanseringen för ett bra tag sedan. Anledningen är förstås glasklar: Civ-spelen är något man fastnar i, och om du följt uppdateringarna kring femman här på Spelbloggen så har du nog anat peppen.
För en knapp vecka sedan drog jag igång spelet och malde det intensivt ett par timmar. Det är bra, mycket bra, så här långt. Ve och fasa, nu flyr timmarna, nattsömnen är hotad och så vidare.
Men sedan hände något konstigt. Jag har nämligen inte startat Civilization V sedan den där gången. Detta trots att jag är oerhört pepp på att spela vidare.
Detta av två anledningar.
För det första, jag kör Windows-versionen av alla spel där jag kan (sorry, den är alltid bättre än Mac-diton) vilket betyder att jag har en BootCamp-partition på min 17-tumslaptop. Bra så, men det betyder omstart för att komma in i Windows, och eftersom Windows är Windows så ska det patchas och så vidare. Slit och släp, det blir minsann en liten tröskel där verkar det som.
Dålig ursäkt, tveksam förklaring – jag vet!
För det andra, och det här är killern, så fick Civilization V och den mersmak spelet gav mig att omedelbums betala 99 spänn för Civilization Revolution till iPad. Det är ett utmärkt spel som jag körde stenhårt på iPhone när det kom, spelade det sönder och samman kan man säga, och tog sedan bort det för att jag skulle få något gjort.
iPad-versionen är samma spel, men på större skärm. Lika bra, lika fängslande.
Så istället för att starta om min MacBook Pro och spela nya Civilization V, patchat och klart, så maler jag timme efter timme av Civilization Revolution på paddan så snart jag bara kan. Civilization V är, till synes, bättre på alla sätt och vis, egentligen det spel jag vill spela, men min iPad är mer lättillgänglig och Civ-knarkandet på den stillar begäret.
Det är good enough.
Ur led är tiden, eller något sådant.
Sensmoralen i historien är förstås att aldrig aldrig aldrig installera Civilization Revolution. För då är det kört.