2

Blood Bowl – fantasysporter har aldrig varit sexigare


I den gamla världen lever hårdföra orcher, smidiga alver och snabba råttmän som alla visste hur man löste konflikter. Nej, inte med arméer som drabbar samman i stora fältslag eller stora flottor som attackerar varandra på böljan den blå. De gjorde istället upp på fotbollsplanen där det mesta var tillåtet. Döda motståndaren? Tja, varför inte. Det är lika okej som ett bra passningsspel. Om ni inte redan fattar vad jag talar om så är det bakgrunden till spelet Blood Bowl.
Långt innan spelet släpptes var jag fast. Jag hade nämligen spelat brädspelet (som datorpelet baserar sig på) mycket i min ungdom och det var ett av de få brädspelen från Games Workshop jag fastnade för. Deras mer kända spel väckte inget intresse, men Blood Bowl var både billigt och enkelt att sätta in sig i. Det fanns dessutom någonting med spelet som var bisarrt och vackert på samma gång. Jag menar, orcher som spelar fotboll? Det är så sjukt att det blir bra.
Så hur står sig adaptionen från brädspelet till datorspelet? Förvånansvärt bra faktiskt. Det är så bra som jag minns det och reglerna från förlagan efterföljs samtidigt som lagen känns trogna sina ursprung. Man har helt enkelt skapat ett praktiskt sätt för oss som är för lata att plocka fram spelbrädet och figurerna. Nu kan man slå på konsolen och spela ensam – eller med en vän över live. Största pluset? Inga diskussioner om tärningsslaget räknades eller ej, datorn bestämmer allt!

Spelets nackdelar ligger inte i adaptionen, utan på två andra områden: achievements och online. Som alla vet är jag en riktig achievementhora och när jag kollar på listan gråter jag nästan. Den är så rysligt ogenomtänkt och utan finess. Den uppmuntrar inte till att pröva olika saker i spelet, utan de är istället omöjliga att klara av om man inte boostar. Bakläxa! Den största besvikelsen är dock att du inte kan utveckla laget om du spelar online. För alla som kört originalet i turneringsform vet ju att det är vad som är roligast med spelet. Det drar därmed tyvärr ned intrycket till endast ett bra, stabilt spel.
Så för att sammanfatta: är du ett fan av brädspelet är det ett måste, annars är det för dig som har tålamod, gillar listiga strategier och få dina planer förstörda av totalt osannolika slumpmoment. Du har inte spelat Blood Bowl förrän du svurit högt över hur tärningarna huggit kniven i ryggen på dig.
Betyg: 3 av 5

Robert Jonsson

Robert Jonsson är en svensk rollspelsdesigner som bland annat skrivit skräckspelet Bortom: Lögnens slöja och science fiction-spelet Leviathan. Han kallar sig ibland för Nate Traveller, är en stor achievementjunkie och driver spelpodden Spel 223.

Kommentarer

  1. Ja jösses, finns få spel (brädspel) som kan fängsla en så infernaliskt och där Murphys lag är så påtaglig. Och med tanke på att utvecklarna (Cyanide) inte direkt är kända för bra spel eller ja överhuvudtaget så är adaptionen mycket riktigt förvånansvärt bra, bortsett från nämnda online-brist och ett snålt antal raser (bara 8 av de cirka 20 som finns i brädspelet). Ska väl tilläggas att PC-spelet har ett bättre onlineläge än Xbox-varianten och där kan man kostnadsfritt ladda ner Dark Elves som extra lag. Misstänker tyvärr dock att vi blir utan DLCs till Blood Bowl

  2. Det har redan släppts DLC till Blood Bowl: det var dark elf-laget. 😉

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.