Nutopia

Blir filmerna bättre med High Frame Rate?

Precis som Malin var jag iväg och såg the Hobbit. Men nörd som man är var jag mest uppspelt över tekniken. Blir film bättre i High Frame Rate eller blir det en flopp som 3D TV?
The Hobbit i HFR

Vi kan börja med att gå igenom vad HIgh Frame Rate (HFR) är.  Sedan ljudfilmen slog igenom har filmmakare använt sig av samma standarder för hastigheter av film. Dvs hur många bildrutor som visas per sekund. Standarderna har varit väldigt bra för att få ner priset på projektorer, kameror och annat men har också hindrat kreatörer från att testa andra lösningar. Normal film visas i 24 bilder per sekund. Filmar man snabbare än så så kommer det man filmar visas i slow motion. HFR visas och filmas i 48 bilder per sekund. Exakt det dubbla alltså. Detta borde göra att upplevelsen blir mjukare då fler bilder får rörelser att se mer verkliga ut.
343370-red-epic-high-frame-rate-camera
Hur känns det då? Det är något svårt att beskriva. Till och börja med är bilden skarpare än HD. Betydligt skarpare. Det finns inte fler detaljer men all grynighet kring rörelser (motion blur) som jag aldrig lagt märke till förut är nu borta.
Förutom skarpheten gör hastigheten att man hinner se mer. Ni vet de där väldigt korta actionklippen där man ibland knappt hinner med att se vad som händer? De klippen är nu hur tydliga som helst. The Hobbit har dessutom ett antal strids-scener som normalt troligen skulle gå i slow motion så man hann uppfatta allt. Men det behövs inte i HFR, filmen rullar på i vanligt tempo och man missar inget. Det är en mysko känsla.
Den enda nackdelen är att det ibland kan kännas för skarpt. Inte som när HD släpptes och ludditerna klagade på att det inte var TV längre. Jag menar att det känns sådär överdrivet skarpt som privata semesterfilmer har sett ut längre. Tidvis så ser Hobbit ut likadant. Som att Herr Svensson hade filmat det på sin Sony Kamera och av en slump lyckats få till en riktigt bra vinkel. Men den känslan släpper snabbt.
Jag misstänker att HFR kommer slå, hårt. Precis som med HD känns det kanske onödigt i början. Men om jag går tillbaka till en film utan HFR skulle jag troligen sakna det.
Sammanfattat. Gå och se något i HFR. Men vänta kanske nån vecka till. SF verkar inte ha alla buggarna fixade ännu. När vi såg the Hobbit gick filmen ibland väldigt fort, som om projektorn synkade lite dåligt.

Kommentarer

8 svar till “Blir filmerna bättre med High Frame Rate?”

 1. Robert Jonsson skriver:

  Intressant läsning! Var såg du filmen? SF gick ju för någon vecka sen (två kanske?) ut med att de inte skulle hinna klart med utrustningen för visningen i 48 bildrutor förrän typ 10 dagar in i visningen. Det får mig givetvis att bli intresserad, för jag vill se den så. Men kanske Stockholms exklusivt medan resten av Sverige släpar efter?

 2. Rickard Olsson skriver:

  Själv klarar jag inte av det där, som med TV:ar med 100/120Hz. Det ser för bra ut vilket ger ett budgetintryck. Rekvisitan kan även den kännas billig när det blir för tydligt. Tycker det förstör hela känslan.
  Undviker så ofta det går.

 3. Nicolas Rosta skriver:

  SF i kalmar hade väldiga problem. Hela filmen gick som om den vore en gammal charlie chappling film. Det gick så snabbt att det fick mig som annars är väldigt tålmodig att gå och beklaga mig till SF personalen. Givetvis bemöttes jag med hånfullhet och arrogans och han frågade mig om jag ville ha nya 3d glasögon som om det vore dilemmat i det hela? Som vanligt har man ingenting att säga till om och ingen annan vågar heller inte klaga på de 70% som sitter och leker med sina mobiler i bio mörkret.

  • David skriver:

   SF i Karlmar hade troligen inget problem alls, det ”ska” vara så. Det har ju Jesper skrivit om i artikeln ovan. En del upplever det just som en gammal film där allting går snabbt, det är det som är HFR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.