Nutopia

Arkiv för
internet

18 april

Storbritannien inför porrfilter

Den 15 juli inför Storbritannien ett porrfilter designat för att hindra minderåriga att se på pornografi på internet.

För att kunna surfa på porrsidor efter den 15 juli behövs det antingen att du styrker din identitet på sidan du försöker surfa in på med körkort, pass, eller ID-kort. Eller så kan du köpa ett ”porr-pass” för några pund i flertalet affärer i Storbritannien.

Adult content is currently far too easy for children to access online. The introduction of mandatory age-verification is a world-first, and we’ve taken the time to balance privacy concerns with the need to protect children from inappropriate content.

Margot James, minister för ”Digital and the Creative Industries”

För porrsidor som inte följer detta riskerar dom att bli blockerade i Storbritannien.

19 mars

MySpace raderade 12 år av innehåll av misstag

För ett år sedan kom det rapporter om att vissa filer på sidan MySpace var svåra att nå. Främst gamla uppladdningar av låtar och andra mediaklipp som var populära att dela på sidan. Nu går MySpace ut med att allt innehåll som är äldre än tre år är borta.

Det var i samband med en serveruppdatering som filerna försvann och det senaste året har MySpace letat efter sätt att få tillbaka dom. Men nu står det klart att dom aldrig kommer komma tillbaka.

MySpace var ett av dom största sociala nätverken i början på 2000-talet och hjälpte flera artister att bli upptäckta. Så att denna guldgruva av gamla demos och första versioner av låtar är en stor förlust för internet.

4 mars

Chattrum där varje tecken kostar pengar

Går man tillbaka till tiden innan internet kostade det pengar att kommunicera med människor över långa distanser. Något som, tack och lov, har försvunnit idag med alla chatt-tjänster som finns. Men det kan lätt bli överflöd med meddelanden, något som skulle kunna lösas om varje tecken kostade pengar.

Marc Köhlbrugge släppte förra veckan Expensive Chat. En webbaserad chattapp där varje tecken du skriver kostar riktiga pengar. Vart går dom pengarna? Till Marc själv.

Sidan har även en resultattavla där man kan se dom som spenderat mest pengar på tjänsten. Från början var det ganska oskyldiga meddelanden men efter ett tag började sidan fyllas av reklam för andra tjänster.

Enligt Marc är det hela ett experiment på hur chatt-tjänster skulle kunna fungera. Om Facebook inför det i nästa version av Messenger är idag oklart.

25 februari

Surfa webben som på 90-talet

CERN är födelseplatsen för dagens internet och i början på månaden samlades forskare och programmerare för att återskapa webbläsaren som användes i början av internets historia.

Webbläsaren som man kan, roligt nog, köra i dagens webbläsare återskapar upplevelsen av att surfa på 90-talet. Komplett med rätt typografi, rendering, och till och med att man måste dubbelklicka på länkar för att surfa till dem.

Vissa sidor går totalt sönder medan vissa ser precis ut som förr. Webbläsaren hittar du här tillsammans med en massa historik och info om den.

13 februari

Captain Marvels webbplats andas 90-tal

Om en månad har filmen Captain Marvel premiär och för att göra reklam har det kommit ut en webbplats för filmen som andas 90-tal.

Själva filmen utspelar sig 1995 och det är troligtvis anledningen till varför reklambyrån valde att köra retro. För oss som levde med dessa sidor är det en skön nostalgitripp att besöka den. Fylld med animerade GIF:ar, besöksräknare, och den jätteviktiga gästboken att fylla i.

Dock har dom fuskat lite och kodat den med dagens webbstandarder – vilket kanske är tur, annars hade bara Internet Explorer 6 kunnat besöka den. Ni hittar sidan här.

23 september

500 miljoner Yahoo-konton hackade

yahoo
2014 hackades omkring 500 miljoner användakonton hos Yahoo. Detta framgår efter att media fått in uppgifter om hacket, och Yahoo har nu gått ut med information om hacket. Om det verkligen är 500 miljoner hackade konton så är det troligen det största hacket någonsin. Yahoo säger att det är en statlig aktör som låg bakom det hela, men pekar inte finger åt något håll.
Har du ett Yahoo-konto så kan det vara en bra idé att byta lösenord på det. Yahoo säger att de har mejlat ut till drabbade konton, men det är bättre att vara på den säkra sidan. Sajten Have I been pwned? är extra användbar i sådana här situationer, för övrigt.

29 januari

Google uppdaterar sin bildvisare

Skärmavbild 2013-01-29 kl. 14.24.31Att bild-googla på sin smartphone eller läsplatta har sedan länge varit en rätt så angenäm upplevelse. Bilderna visas på en smidigt och bra sätt och det är enkelt att bläddra mellan dem.
Att bild-googla på datorn har dock varit en helt annan historia, en rätt så bökig sådan dessutom. Men nu har äntligen har Google tagit sig i kragen och uppdaterat images.google.com med en ny, förbättrad bildvisare. Istället för att skicka besökaren vidare när man klickar på en bild, öppnas nu istället en informationspanel som visar en större version av bilden, länk till originalbilden, storlek osv. Det går dessutom att bläddra mellan bilderna med pilarna på ditt tangetbord, en mycket efterlängtad funktion som uppskattas i det Danlingska hushållet.

10 januari

I rymden kan ingen se dig fildela


I tider som dessa när galna förslag som SOPA ligger på borden bör politiker och annat mediafolk inte förvånas alltför mycket av motståndarnas engagemang och vilja. Eller vad sägs om ett fritt, öppet och ocensurerat internet i rymden med hjälp av egna DIY-satelliter kontrollerade av hackare? Läs vidare →

15 juli

Jack Werner – vinnare vecka 28

Jag är en 22-årig sällskapssjuk autodidakt som senast kommer ur en redaktörsroll på hemsidan Lista.se, och dessförinnan fyllt det fåtal år sedan jag gick ut gymnasiet med att skaffa erfarenhet lite där jag kan, ena året som PR-ansvarig för TV-produktioner, andra året som bokklubbschef. Jag älskar att laga och äta mat, att dricka pilsner under romantiska omständigheter samt Carl Sagan och Backgammon. Läs vidare →