Lucka 6: To Catch a Thief

Share This Post

Jag har alltid älskat film, men känner ofta att moderna filmer saknar den där speciella känslan. Visst finns det moderna klassiker, filmer som överraskar och överväldigar, filmer jag gärna ser om och scener som jag fortsätter prata om år efter att filmen släpptes. Betydligt oftare är filmerna bara variationer av filmer jag sett förut. Därför började jag se klassiska filmer, från 50-talet och framåt, övertygad om att dem skulle vara förutsägbara, men kanske ändå värda att ha sett.
Jag har främst fastnat för Hitchcock, vilket kanske är en klyscha, men det finns goda skäl till varför han har nått kult-status. Det krävdes bara en film för att övertyga mig om att här fanns det upplevelser som inte var förutsägbara. Upplevelser som fångade hela min uppmärksamhet och fick mig att hoppa och skrika i soffan utan minsta explosion eller cliffhanger.

To Catch a Thief (eller Ta Fast Tjuven på svenska) är en av Hitchcocks mindre succéer. Visst har filmen sålt stort över världen men den räknas inte in till de där speciella klassikerna som kommer med i DVD-boxar och på topplistor. Det är i den här filmen som den moderna versionen av den fasadklättrande gentlemannatjuven introduceras till världen. Om du gillar Sly Racoon har du alltså Hitchcock att tacka!


Cary Grant porträtterar den charmiga och världsvana The Cat (bara det nanmet!) i ett spektakulärt äventyr som utspelar sig kort och tvärs över den franska Rivieran. Atmosfären är den starkaste skildringen av europeisk romantik jag sett och även de torraste karaktärernas dialog får mig att sitta framåtlutad i soffan. Som de flesta av Hitchcocks filmer tar det en stund innan man kommer in i filmen – men det är värt det, så otroligt värt det.
Jag har aldrig velat smyga runt på tak så mycket i hela mitt liv. Se To Catch a Thief idag, eller ge bort den till din filmälskande vän eller partner i jul! Den finns på Netflix, CDON, Amazon, och iTunes. Samt i de flesta butiker som har klassiska filmer.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...