Datura – en trippad tripp i kortform

Share This Post


Datura, var ska jag börja? Det är en kafferastslång sörja från start till slut där kontrollen ger kramp och frustration medan spelet och historien i sig borde låsas in på ett mentalsjukhus.
Hur tänkte egentligen Plastic Studios när de skapade detta LSD-substitut till spel? Kom det kanske till under just mer eller mindre påverkade former? För jag förstår precis ingenting.
Datura är en surrealistisk färd genom något vi aldrig riktigt får förklarat för oss. Man ser hela spelet från sitt eget perspektiv där en flygande högerhand motsvarar spelarens egen lem. Sedan tar vi oss framåt i snigeltempo genom en mystisk skog med en del ologiska och intetsägande sidospår.

Spoilervarning (för den som bryr sig).
Vi kastar sten på en gris, vi kör på grisen med en bil, vi kastar boll på burkar, vi blir nerknuffad i en brunn och jagar lysande insekter i en hallucinogen tunnel, vi åker fångtransport som kraschar, vi hackar is mitt i ingenstans, vi fångar en äppelskrutt en pojke kastar ned från ett träd, vi drar en soldat från ett gammalt krig i säkerhet efter att han blivit skjuten, vi skyddar oss mot skjutande tennisbollmaskiner, vi spelar xylofon, vi ramlar i trappor och avslutar allting med att se oss själva (spelaren) i en spegel i ett badrum på ett sjukhus.
Slut!
Öh?
Allting ovan och lite till hinner vi med på ungefärliga timmen. Ingenting är vettigt, ingenting fyller någon direkt mening och ingenting gör spelaren klokare för fem öre. I alla fall inte mig.
Vad var det jag genomled? Och varför?
Jag känner mig nästan lurad. Har jag suttit här och viftat en Move-kontroll och sett korkad ut för ingenting? Finns det egentligen någon djupare mening med spelet som jag inte ser, eller är det bara ett slumpmässigt hopkok av oerhört dåliga idéer?
Igen, ingen aning.

Man kan spela om och göra några val annorlunda. Men varför? Vad skulle det egentligen tjäna till? Jag får ju för tusan inte ut något av det här, över huvud taget.
Orkar du så “go for it”. Själv avslutar jag spelet, skakar av mig bowlingarmen och startar något annat istället.
Gears of War 3, någon?

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...
Föregående artikel
Nästa artikel