Nutopia
Det är juletider och alla svettas över vad de ska ge bort i julklapp. Vi hjälper dig genom att bjuda på årets julklappstips från Nutopia. Tanken är att det här ska vara en återkommande historia så att du aldrig någonsin ska behöva fundera över julklappsköpen igen. Eller något sådant – om inte annat så kanske du hittar något till dig själv här.
Orkar inte rulla ner på sidan? Hoppa direkt till spel, musik, böcker, filmer, TV-serier, eller prylar.
Då kör vi!


Spel


The Elder Scrolls V: Skyrim
Med tunga titlar som Morrowind och inte minst Oblivion bakom sig så är The Elder Scrolls-serien rejält etablerad – och Skyrim är ett mästerverk! Räkna med hundratals timmar – om du vill och orkar – i nordisk miljö, med drakar och monster och tryckande grottkomplex. Skyrim kan mycket väl vara årets spel, men oavsett vilket så är det ett säkert kort för alla.
Finns till PC, Xbox 360 och PlayStation 3.

Gears of War 3
Gears of War 3 är inget annat än ett måste ifall man gillar serien och spelstilen. Del tre avslutar sagan om Marcus Fenix och Delta Squad och bjuder samtidigt på ett uppgraderat, finputsat och rakt igenom mer stabilt onlineläge än tidigare spel. Med ständiga uppdateringar och DLC kommer Gears of War 3 att räcka länge, länge.
Finns till Xbox 360 i vanlig, Limited- och Epic-utgåva.

Super Mario 3D Land
Super Mario 3D Land blev inte Mario-spelet jag hade hoppats på, men än dock är det svårt att inte hålla det uppe i toppen över nuvarande titlar till formatet, oavsett genre. Myspys i färgglada världar både liten och stor kan njuta av, men kanske lite för svårt för de allra minsta.
Finns till Nintendo 3DS.

Rayman Origins
Rayman Origins är ett plattformsspel som utspelar sig i en underbart färgstark, charmig och knasig värld. Upp till fyra personer kan spela tillsammans framför TV:n, det är bara att hugga handkontrollen och hoppa in när som helst. Visst blir lite lätt rörigt när man spelar flera samtidigt, men med den stora fördelen att man kan hjälpas åt när det blir svårt. Rayman Origins är ett perfekt familjespel.
Finns till PC, PlayStation 3, Xbox 360, Wii och Nintendo 3DS.

The Legend of Zelda: Skyward Sword
Det finns fortfarande några anledningar att damma av sina Wii-kontroller, och den senaste och mest fantastiska är det senaste spelet i Zelda-serien, Skyward Sword. Med vacker berättarteknik och en förtrollande värld är det svårt att inte sugas in helt och hållet. Men tänk på att du behöver Motion Plus-tillsatsen till din wiimote för att kunna spela Link och Zeldas senaste äventyr!
Finns till Wii.

Assassin’s Creed: Recollection
Sällan imponerar iOS-spel särskilt mycket, men Assassin’s Creed: Recollections smidighet och spelglädje lyser så starkt att man inte kan annat än att älska det. Det räcker med en lagom portion intresse för strategi för att få ut något av det här, och mäktar man bara med den något luriga ingångströskeln får man så himla mycket tillbaka. En app väl värd varenda krona av de få den faktiskt kostar.
Finns till iPad för 22 kr.

Musik

Alice Cooper: ”Welcome 2 My Nightmare”
Alice Cooper följer upp klassiska Welcome to my Nightmare med en bred skiva som såväl hyllar Tom Waits som har en duett med Ke$ha. Otroligt nog fungerar det, vilket bara understryker styrkan hos den golfande chockrockaren. Nästa års turné, baserad på plattan, blir den största och mest påkostade Alice-showen någonsin så Welcome 2 my Nightmare är obligatorisk uppladdning för den.
Lyssna på Spotify eller köp skivan.
Beady Eye: ”Different Gear, Still Speeding” och Noel Gallagher’s High Flying Birds
Bröderna Gallagher kunde inte hålla sams längre och Oasis splittrades. Ur askan kom Liams 60-talsinspirerade rockplatta ”Different Gears, Still Speeding” med nya bandet Beady Eye, och Noel betydligt mer väntade ”High Flying Birds”. Båda är bra, men på olika sätt – och gillar man Oasis gillar man de här.
Lyssna på Liam och Noel på Spotify, eller köp Liams eller Noels skiva.
Freddie Wadling: ”With a License to Kill”
Freddie Wadling är en ofta bortglömd artist som gjort ofantligt mycket och omväxlande musik. Det är ett riv och en rå energi i allt han gör. Men när filmfantasten Wadling kommer fram så är energin tyglad och vi får covers på James Bond-låtar (bland annat) som förvisso är trogna originalen, men ändå har något nytt. Det är lugnt, fint, musikaliskt, och väldigt nära att explodera.
Lyssna på Spotify eller köp skivan.

Böcker

Karen Traviss: Gears of War-böckerna
Karen Traviss heter den brittiska kvinnan som ligger bakom alla fyra Gears of War-böcker ”Aspho Fields”, ”Jacinto’s Remnant”, ”Anvil Gate” och nu senast ”Coalition’s End”. Det är fyra fantastiska verk som beskriver en rad händelser och går på djupet med de annars så benhårda pokertrynena i spelen. Detta är läsning som verkligen ger serien en helt ny dimension och inget annat än ett måste för alla Gears-fans.
Köp Gears of War-böckerna från Amazon.
George R.R. Martin: ”A Song of Ice and Fire”
Med tanke på hur populär TV-serien A Game of Thrones, som inte kommer på DVD och blu-ray förrän nästa år, blev i år så vore kanske George R.R. Martins böcker en bra idé att ge bort? Det är trots allt dessa fantasytegelstenar som är grunden för TV-serien, så kanske är det läge att lura in någon ovetande i fantasyns magiska värld? På svenska heter serien Sagan om is och eld.
Finns på engelska samt svenska.
Ian Fleming: ”Quantum of Solace”
Man skulle kunna tro att årets nyskrivna James Bond-bok, Jeffrey Deavers ”Carte Blanche”, men tyvärr är den inte ens i närheten av Ian Flemings egna verk. Så vad bättre då än att tackla de lite mindre kända Bond-historierna, novellerna, lämpligt nog samlade i ”Quantum of Solace”. Här känner du så klart igen ett antal titlar, men snart märker man att de inte har mycket med sina motsvarigheter på vita duken. Titelnovellen, som är namne med den senaste Bond-filmen, har ingenting med filmen att göra.
Finns på engelska.

Filmer

Hangover Part 2
Jag skrattade gott åt helgalna Hangover när den först var aktuell, och jag skrattade stundtals minst lika rått åt Hangover Part 2. Trots en något mörkare ton tar tokigheterna som väntat överhanden, och återkomsten av Mr. Chow hjälper till att lyfta filmen ytterligare. Garanterad humor i omgångar, för vem som helst som vill ha lite roligt en stund.
Finns på DVD och blu-ray.
Kieslowski – Collectors Box
Lockar det att slippa julstressen och fly till stillsamheten? Kanske kan bortglömde filmdoktorn Kieslowskis lugnande medel göra verkan, här i rekommenderat trepack för bästa effekt. Filmer att sjunka in och hypnotiseras av, i värsta fall somna – men stressen glömmer du åtminstone.
Finns på DVD.
Biocheckar
Det finns ovanligt mycket spännande på bio just nu, så varför inte både ge bort ett presentkort och samtidigt hjälpa din vän att välja rätt? Drive, Oslo 31 augusti och Play bjuder på något annorlunda, och den 21 december släpps Hollywood-tolkningen av Stieg Larssons första Millennium-film. Givetvis vill du höra Daniel Craig visa sin svenska brytning då han presenterar sig som “Micka-yell Blåmm-quizt”.
Köp från sf.se

TV-serier

Breaking Bad
Bäst på tv just nu måste vara Breaking Bad, serien om cancerdöende kemiläraren Walter som börjar koka meth för att lämna pengar efter sig till sin familj. Vet du någon som missat detta lika roliga som berörande och välgjorda drama kostar det just nu bara tio euro att importera hela första säsongen på dvd från Play.com. Beroendeframkallande.
Finns på DVD och blu-ray.
The Wire
Ja, det är en gammal serie men de senaste månaderna har uppmärksammat mig på att många missat The Wire. Serien, känd för sitt generösa bruka av svordomar, har vunnit en mängd priser och blir bara bättre ju längre in du kommer. Fem säsonger lång och ett måste för alla som gillar lite mer hårdkokta mörka polishistorier. Köp alla på en gång i matig DVD-box så har du att göra fram till påsk!
Finns på DVD.
Bored to Death
Jonathan Ames (spelad av Jason Schwartzman) är den vitt vinpimplande neurotiska författaren som inte riktigt lyckas. Så vad gör han? Naturligtvis blir han olicensierad privatdeckare som snubblar sig igenom diverse mer eller mindre spännande uppdrag, med majarökande festprissen George (Ted Danson) och sorglige serietecknaren Ray (Zach Galifianakis) vid sin sida. Lite spretig men klart sevärd serie, skapade av just Jonathan Ames dessutom.
Finns på DVD och blu-ray.

Prylar


iPad 2
Trots tappra försök, som Kindle Fire och Playbook i USA, och kampen i rättssalen med Samsung kring Galaxy Tab, så finns det faktiskt bara en tablet värd namnet. Apples iPad 2 är inte ens särskilt ny längre, med prylmått mätt, men den är rapp, snabb, snygg och har ett utbud av appar som är oslagbart. Bör helt enkelt finnas i varje familj.
Hitta lägsta pris på iPad 2.

Nintendo 3DS
En maskin som knappast behöver någon särskilt genomgående introduktion. Efterföljaren till Nintendo DS bjuder på nya Mario-spel och gamla Zelda-äventyr i 3D. Tekniken kanske inte riktigt är den än, men Nintendo ska ha en eloge för att de försöker och alla fantastiska spel som finns eller är på väg till formatet gör ett köp oundvikligt för alla som är intresserade av bärbart spelande.
Hitta lägsta pris på Nintendo 3DS: Zelda Anniversary Edition eller vanliga Nintendo 3DS.

Kindle Touch
Amazon har släppt en hel hög nya Kindle-modeller, inklusive iPad-utmanaren Kindle Fire. Av alla dessa är Kindle Touch mest intressant, främst för att den är liten, lätt och bjuder på e-ink vilket fungerar lika bra i solen som i skuggan, något knappast tablets kan skryta med annars. Dessvärre kan det vara lite knöligt att få tag på en Kindle Touch eftersom Amazon inte skickar dem till Sverige, men hittar du den på omvägar så kanske det är dags att slå till? Annars finns förstås vanliga Kindle också.
Köp från Amazon.

Fujifilm Finepix X100
Årets sexigaste kamera är tveklöst Fujifilm Finepix X100. Det är en kompakt kamera med överdrivet bra objektiv och så vidare – det har alla kameranördar sagt i alla fall. Vi gillar den för att den inte ens har zoom, för att du fotar helt annorlunda med den än du gör med valfri kompaktkamera, och för att den är så förbaskat snygg. Inte det lättaste, men för fotoentusiasten som vill ha en lite speciell kamera är X100 värd en närmre titt.
Hitta lägsta pris på X100.

iPhone 4S
Vad ska man säga? Apple vet vad de pysslar med, för den enda mobiltelefonen som kan knuffa ned iPhone 4 från toppen är uppgraderingen iPhone 4S. Snarlik form, men med betydligt bättre kamera, snabbare processor, möjlighet att fås med 64 GB utrymme, och digitala assistenten Siri som världen nu tvingar att göra både det ena och det andra. Det är helt enkelt en alldeles ypperlig kommunikationsenhet det här.
Hitta lägsta pris på iPhone 4.

The North Face Etip-vantar
Det finns gott om vantar som klarar av tryckskärmar nu för tiden, men om man vill ha något som håller lite högre kvalitet kan det vara svårt att välja. Eller så köper man helt enkelt Etip-vantarna från The North Face, alltid ett säkert kort för kläder och utrustning som ska tåla lite kyla, regn, blåst och stryk i allmänhet. Enda nackdelen är den där power-knappsymbolen som de envisas med att sätta på vantarna, men det är inte hela världen. Frys inte fingrarna av dig bara för att du är Twitter-beroende!
Hitta lägsta pris på Etip-vantarna.

När du klickar på länkarna på den här sidan så tjänar vi en liten slant, speciellt om det leder till köp. Det tycker vi så klart om. ♥
Ta mig till toppen av sidan eller tillbaka till förstasidan – bums tack!