Nutopia

Arkiv för
iPod touch

26 oktober

Har du problem med iMessage? Du är inte ensam, Apples meddelandetjänst har strulat hela kvällen. Vissa användare rapporterar även problem med Game Center.

29 september

App Store tipsar om alternativa kartappar

20120929-005442.jpgApple har fått mycket skit för den mindre lyckade nya Maps.app i iOS 6. Egentligen är det inte appen som är problemet, den är rapp och snygg, utan den bristande kartdata. I går bad de om ursäkt, och nu har de lagt till en sektion för kartappar i App Store. Det gäller att veta när man gjort bort sig.

28 september

Apple ber om ursäkt för Maps

Tim Cook, VD på Apple, ber om ursäkt för Maps i iOS 6 i ett öppet brev. Han understryker också anledningen till bytet, vilket – för de som inte följt utvecklingen av Googles Maps-applikation och skillnaderna mellan den på iOS respektive Android:

We launched Maps initially with the first version of iOS. As time progressed, we wanted to provide our customers with even better Maps including features such as turn-by-turn directions, voice integration, Flyover and vector-based maps. In order to do this, we had to create a new version of Maps from the ground up.

Med andra ord, hade Google uppdaterat Maps med dylika funktioner – som funnits på Android länge – så hade Apple kanske inte känt sig tvingade att släppa en egen Maps.app.

Cook tipsar även om alternativa karttjänster på App Store, samt nämner såväl Google Maps som Nokias motsvarighet vilka fungerar i webbläsaren.

19 september

iOS 6 är här

626 MB klockar Apples senaste version av iOS, operativsystemet för iPhone, iPad och iPod touch, in på. Uppdateringen är gratis och görs antingen via iTunes, eller direkt på din iOS-pryl under Inställningar > Allmänt > Programuppdatering (kräver iOS 5). Naturligtvis går Apples servrar på knäna, så räkna med att det tar en stund att ladda ner uppdateringen.

7 augusti

Harmon Kardon gör blåtandshörlurar för audiofilen

Harmon Kardon har tagit fram ett par trådlösa hörlurar som passar utmärkt till din iPryl. Lurarna, som heter Harman Kardon Bluetooth Over-Ear, använder blåtand för att kommunicera och utlovas ha grym ljudkvalitet. Med tanke på att företaget är kända för att kunna en del saker om just ljud så kan jag inte låta bli att bli lite sugen. Naturligtvis finns det mikrofon så att de kan användas för telefonsamtal, och 40 timmar ska batterierna hålla.

Prislappen är 2 490 kr, och lurarna säljs exklusivt från Apple Store samt i utvalda Apple-butiker. Frågan är bara om de knäcker mina grymma Bose-lurar?

2 juni

Heroes Call och allt som är fel med IAP

IAP står för In-App Purchase och är alltså det där ofta irriterande inslaget när ett spel vill att du ska betala extra för någonting. Ibland görs det bra, som när några kronor kan ge dig en fördel, eller du får en hög nya banor för en extra slant, då fungerar det. Andra gånger, ja då blir det som med Heroes Call.

Men låt oss först tala om vad Heroes Call (universal) försöker vara: ett Diablo-alternativ för iOS-spelarna. Förvisso lyckas man inte med det, föga förvånande, men oj vad välgjort det är ändå. Tryck dit du vill gå, tryck på fienderna för att slå, dubbeltryck och dra för olika sorters förmågor – det är faktiskt väldigt intuitivt och fungerar bra.

Läs vidare →

19 maj

Crow lovar mer än det håller

För några veckor sedan var Crow på featured-snurran i App Store. En googling senare talade om likheter till Shadow of the Colossus, en klassiker om någon, vilket förstås betyder att jag köpte spelet direkt. Men där Shadow of the Colossus inte bara erbjuder en mystisk värld, förvisso bakbunden av en dålig kamera och hackande skärmuppdatering, så trampar Crow vatten. Eller flaxar utan mål kanske är en bättre liknelse? Jag tror vi lägger ner hela den grejen och kommer till saken istället, okej?

Läs vidare →

10 april

Men se där, Rockstar släpper Max Payne till iOS (universal) den 12 april, och lite senare får Android-användare samma hantering. Hoppas kontrollen sitter som en smäck nu bara…

8 mars

17 februari

Det är ju inte en rättvis jämförelse någonstans, men att Apple sålt fler iOS-produkter under 2011 än Mac-datorer de senaste 28 åren är imponerande ändå.

16 januari

Soulcalibur, snart i en iPhone nära dig

Namco Bandai kommer den 19 januari att släppa originalspelet Soulcalibur till iOS. Det inkluderar alltså iPhone, iPod touch samt iPad i en och samma universella fil. Tack och lov. Pris? Nej, inte än. Men vi ska nog inte bli överraskade om det kostar +50 kr.

19 karaktärer finns med och vi hittar även alla de vanliga utmaningarna som arcade, time attack, survival, practice och mer. Upplagt för minifest nu då, inför releasen av storebrodern Soulcalibur V som släpps till Xbox 360 och PlayStation 3 sista januari.

2 december

Infinity Blade II är mer av samma

Posterspelet för iPad i synnerhet (men även till iPhone) var Infinity Blade, utvecklat av Chair på Unreal-motorn och utgivet av inga mindre än Epic själva. Det gick så långt att spelet fick demonstreras på en av Apples keynotes, bara en sådan sak.

Uppföljaren (45 kr på App Store, universal) heter kort och gott Infinity Blade II och ter sig, efter en dryg timmes spelande, som mer av samma sak. Eller om vi säger så här, du kommer verkligen känna igen dig. Först när du startar originalet igen inser du att uppföljaren faktiskt är ett rejält steg framåt visuellt, och putsat spelmässigt. Dessutom får vi röstskådespeleri och ett, hör och häpna, försök till story! Läs vidare →

25 november

11 november

iOS 5.0.1 är släppt, fixar batteribuggen för iPhone 4S

Apple har just släppt iOS 5.0.1, en mindre uppdatering som:

  • fixar batteribuggen för iPhone 4S
  • lägger till multitasking-gester för första iPad-versionen
  • löser problem med iCloud-synkroniseringen för dokument
  • samt förbättrar röstigenkänning för australiensare.

Naturligtvis är det den omtalade batteribuggen, vilken främst verkar drabba sprillans nya iPhone 4S (men som jag faktiskt aldrig hann känna av), som är anledningen till den snabba utrullningen av den här iOS-versionen. Läs vidare →

27 oktober

Apple patenterar “slide to unlock”


Amerikanska patentkontoret har gett Apple ett patent för dra för att låsa upp-rörelsen vilken debuterade på den första iPhone-modellen men nu används för alla iOS-prylar. Det är inte den första enheten som har dylika gester, men eftersom det amerikanska patentsystemet är som det är så kommer det tveklöst bli den sista.

Via 9to5Mac.

18 oktober

En av tre iOS 5-kompatibla enheter har tydligen redan uppdaterat till systemet. Imponerande, TechCrunch har fler siffror för den som är nyfiken på fördelningen.

11 maj

Cydia-app låter dig dela foton till Facebook

Om du jailbreakat din iPhone så borde du ta en titt på Native FB Upload, vilken finns i Cydias affär för $1,99 (cirka 12 kr). Denna smarta lilla app är egentligen ingen app, den lägger bara till möjligheten att dela bilder till Facebook med, inte bara e-posta och MMS:a alltså.

Nyfiken på hur den ser ut? Läs vidare →

3 maj

iOS 4.3.3 fixar spårningskontroversen


iOS 4.3.3 sägs nu vara på ingång och förväntas landa någon gång under de kommande veckorna. Och föga förvånande handlar uppdateringen huvudsakligen om “problemet” med positionsdatabaserna och synkroniseringen av dessa.

Vad Apple gör åt saken är följande:

  • Databasen som innehåller platserna kommer att reduceras i storlek och mängden data som sparas på iOS-maskinen kommer att minskas.
  • Databasen kommer att helt raderas när man stänger av Platstjänster.
  • Databasen kommer ej längre att säkerhetskopieras över till datorn via iTunes när man synkroniserar enheten.

Utöver detta kommer man även att förbättra batteriförbrukningen något samt fixa några okända buggar som hör ihop med iPod. Nu kanske folket lugnar ned sig något?

2 maj

Gillar du Sword & Sworcery?


Då kanske du finner denna så lagom kantiga men korrekta och charmiga bakgrundsbild inspirerad av spelet välkommen. Bilden är skapad av Steve Courtney och finns tillgänglig i tre olika upplösningar. En för iPad, en för iPhone/iPod touch 4 och en för iPhone 3GS samt iPod 3G och nedåt. Du finner samtliga tre helbilder i sina respektive format här.

15 april

Square Enix utannonserar nytt spel via Facebook


För bara en liten stund sedan gick Square Enix på sin Facebook-sida ut med nyheten om att ett nytt mobilspel är under utveckling, och att det bland annat kommer släppas till iOS och således iPhone, iPod touch och iPad. Det är fortfarande höljt i dunkel vilken typ av spel det blir, och inte heller den officiella hemsidan som nyss kommit upp låter oss få veta något mer. Allt vi får är en bild med några karaktärer och den från Square Enix numera så sedvanligt kryptiska texten “Hearts the rend the world apart” (Hjärtan som sliter sönder världen).

Vad kan det nu bli av detta då? Vi får helt enkelt vänta och se, och inte heller några releasedatum har utannonserats då projektet nyligen påbörjades. Spännande hur som helst. Mapple följer upp.