Det här är Mac OS X Lion

Share This Post


Erik Johansson, känd som @lillerik på Twitter bland annat, skriver här om den kommande versionen av OS X, Macens operativsystem, mer känt som Lion.
Häromdagen, samtidigt som de släppte nya MacBook Pro, valde Apple att släppa en så kallad ”Developer Preview” av det kommande operativsystemet Mac OS X 10.7 Lion, till betalande utvecklare. Det presenterades för första gången i höstas på eventet ”Back to Mac”, då den nuvarande generationen MacBook Air även visades. Precis som eventet hette, så trycker Apple in massvis med funktionalitet från iOS tillbaka till Macens operativsystem. På gott och ont om jag får säga det själv så här på förhand.
Som vanligt innebär en ny version inte bara ny funktionalitet mot användaren utan också mycket trevliga saker som utvecklare kan välja att implementera och det är också därför Apple väljer att släppa denna preview. Utvecklare ska få tid på sig, troligtvis fram till WWDC, att anpassa sina applikationer och implementera de nya funktionerna som finns att tillgå. Många av de verkar riktigt trivsamma.
Som användare är de första och största nyheterna i Lion de stora sakerna som Apple egentligen tagit med från iOS tillbaka till Macen.

Launchpad

Redan på namnet anar man att det handlar om att starta applikationer. Detta är en ”applikation” som drar upp en fullskärmsvy som liknar din hemskärm på iPhone – du har helt enkelt alla dina applikationer här och kan dra runt, ordna och skapa mappar. Precis som på iPhone. Säkerligen riktigt trivsamt för många, jag kommer säkerligen ha mappar för både bildhantering och skrivande för att få skönare uppdelning än i programmappen, men jag tror många av oss vana datoranvändare hellre startar applikationer från tangentbordet med Spotlight eller annan ”launcher” som finns ute på marknaden.

Scrollen är bakvänd och visas med en overlay

Jesus vad Apple krånglat till det här. Man scrollar uppåt för att åka nedåt och man scrollar nedåt för att åka uppåt – precis som man på iPhone drar fingret uppår för att scrolla nedåt på sidan. Det känns mycket mer relevant på touch eftersom man då ”drar upp sidan”, men jag tror inte Apple riktigt befäst den här funktionaliteten. De har med all sannolikhet valt att inte ha med en möjlighet att inaktivera det här (vill du inaktivera så kan du göra det i trackpad-inställningarna /red) för att utvecklarna som testar previewen ska tvingas känna på det, testa, komma med respons och förbättringar. Min personliga åsikt om det här är att man ska behålla scroll på klassiskt vis, men att man ska kunna ”ta tag” i sidan och dra iväg den. Så att musklicket kan symbolisera att du sätter fingret på skärmen på din iPhone. Jag tror Apple kommer modifiera den här funktionen innan Lion går skarpt.

Mission Control

Du älskar Dashboard, du älskar Exposé och du älskar Spaces. Nu har du allt i samma vy med Mission Control. Illustreras lättast med en bild.

Självklart vettigt att liknande funktionalitet inte ska fragmenteras ut i flera små program utan försöka sättas samman på ett smidigt sätt. Återstår att se hur den känns när man använder den i produktion, då jag anser att Exposé är en gudagåva, men jag tror det kan bli riktigt bra.

AirDrop

Dela filer över trådlösa nätverket. Bara dra filen till andra datorer på nätverket med AirDrop så är det klart. Kanske ska man äntligen slippa internmail med bifogade filer på företaget?

Versionshantering av dokument

Versions håller koll på hur dina dokument sett ut vid olika tillfällen, har du använt subversion eller annat versionshanteringssystem vet du hur det fungerar, och du kan bläddra bakåt bland dessa i en Time Machine-liknande vy. Med tanke på att denna versionshantering sparas lokalt får vi utgå från att den endast går att implementera på dokument och inte på webbplatser och liknande.

Fortsätt där du slutade

När du startar om datorn, vid uppdatering av systemet eller dylikt, sparas alla applikationers läge ned så du efter uppstart kommer in i applikationerna, och ditt arbetsflöde, just där du lämnade det. Applikationer kommer heller inte skilja sig något mellan öppet och stängt. Inte längre någon lysande prick under applikationerna och applikationerna sparar alltid sitt läge när du stänger ner de.
Dessa funktioner kommer såklart fungera bäst på datorer med SSD, exempelvis nya MacBook Air, då skrivandet av data och sedan inläsningen går otroligt mycket snabbare då.

Fullskärmsläge

Trots att Apple och alla vi Mac-användare jämt promptat för att fullskärmsläge innebär stor dödyta i applikationer, i exempelvis webbläsaren, så har nu Apple valt att implementera stöd för fullskärmsläge. Detta är dock fullskärmsläge likt det som återfinns i bland annat Firefox sedan tidigare – toppmenyn och docken döljs alltså och kommer fram när du drar musen till respektive plats. Dessutom är tanken från Apples sida, som de nu också implementerat i bland annat iPhoto, att fullskärmsläget ska ge en förbättrad upplevelse genom att exempelvis erbjuda en vy som ter sig bättre i större fönster. Alltså inte samma vy som normalt men i fullskärmsläge.

Utöver dessa funktionstillägg har Apple uppdaterat vissa av sina egna applikationer, inte minst för att integrera med de ovanstående.

Finder

Detta, enligt många, svarta får i OS X har nu skrivits om från grunden. Egentligen innebär det inte någon större skillnad i funktionalitet men den är snabbare och lite sexigare. Dessutom har ovan nämnda Air Drop såklart implementerats.

Mail, adressboken och iCal

Alla dessa har fräschats upp med lite ny design, fullskärmslägen och så vidare. Inga större funktionstillägg förutom att Mail äntligen fått konversationsvy likt den Gmail har. Du känner igen den från din iPhone eller iPad, förstås.

Textredigeraren

Här har Apple verkligen gjort en, förmodligen väldigt efterfrågad, förbättring. Äntligen har man nu gjort Textredigeraren till en klassisk ordbehandlare genom att verktygsfältet nu har teckensnittshantering. Detta tillsammans med att Textredigeraren klarar Word-filer och andra trivsamma format innebär att alla dokument där man inte behöver fippla med bilder och dylikt, nu kan skrivas i Textredigeraren. Trivsamt!

Slutsats

Lion är, knappast oväntat, en betydligt större uppdatering än senaste versionen Snow Leopard. Som tidigare nämnt är det mycket som Apple tagit med sig från iOS, men även försök till innovera saker på nytt. Jag tror inte heller vi sett allt än. även om i stort sett all funktionalitet brukar vara på plats när betatestning startar så brukar det nästan alltid tillkomma ett par funktioner och mycket talar för att en utveckling av MobileMe kommer innebära mer integration innan Lion går live. Min gissning är att AirDrop kommer integreras på något sätt med MobileMe, men det återstår att se.
En annan liten intressant sak är att Lion blir första versionen av OS X som man med all sannolikhet kommer få möjlighet att köpa digitalt. Den developer preview som släppts laddas nämligen ned genom Mac App Store! Bye Bye cd-skivan.
Följ @lillerik på Twitter vetja.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...