Debutantbloggen – vinnare vecka 29

Share This Post


Vi är tre personer som driver årets upplaga av debutantbloggen. Under våren var det enbart Oskar Källner och Annelie Drewsen, men vi utökade precis i dagarna med ytterligare en kollega, nämligen Frida Skybäck. Vi har alla lite olika fokus. Jag (Oskar) debuterade under våren med Drakhornet, en ungdomsfantasy satt i det tidiga 1800-talets Sverige. Annelie däremot debuterade med en barnbok, ”Inte Klia Adam.” Det som är speciellt med den är att den är flerspråkig och finns på svenska i kombination med spanska, somaliska, bosniska och polska. Frida Skybäck däremot kommer inom kort att debutera med sin historiska roman Charlotte Hassel. Detta ger oss en stor spridning på artiklar som också attraherar olika sorts kommentarer och diskussioner.
Vad vi däremot alla har gemensamt är en stor kärlek för böcker och litteratur. Vi är alla skrivande människor som tycker om att få berätta en bra historia.
Vad handlar debutantbloggen om?

Debutantbloggen är en mötesplats för alla som är intresserade av litteratur på svenska. Det är ett stort och härligt gäng som brukar hänga på bloggen och kommentera. Det är människor av alla de slag, men med en gemensam passion för böcker. Några är författare, andra är förlagsfolk, vi har flera som precis har eller ska debutera, och många som skriver hemma och drömmer om att få det där telefonsamtalet från förlaget.
Bloggen grundades 2009 av Augustin Erba, Kevin Frato och Kalle Dixelius som samlades kring att skriva om hur de upplevde sin debut. Bloggen uppmärksammades bl.a. av både Expressen, Babel och Bokhora. När året var över och de tre vännerna inte längre kunde kalla sig för debutanter så var bloggen så livskraftig att ett nytt gäng tog över av Marcus Priftis, Nene Ormes, och Christin Ljungqvist som dock senare lämnade över pinnen till Liz Wennberg.
Så när jag och Annelie tog över bloggen så hade den redan en rik historia och många duktiga skribenter att leva upp till. Något som både var sporrande och manade till ödmjukhet.

På vilket sätt är bloggen ett bra verktyg för debutanter inom den litterära sfären?

Det är en blogg med en stor bredd. Här ryms både litterära verk, barnböcker och fantasy. Alla som debuterar är välkomna att skriva en gästkrönika och vi har haft många jättefina inlägg hittills under 2011. Det är också en plats att diskutera förlagsvärldens elektroniska framtid, alternativa publiceringssätt, skrivteknik, underliggande budskap, hur biblioteken egentligen fungerar, eller att bara få grotta ner sig i sina favoritfrågor. Det är en plats, både för att få lite uppmärksamhet, och för att öppna upp för samtal.

Hur gör man som tronföljare för att förnya innehållet i bloggen och undvika att upprepa samma saker från det som skrevs av tidigare skribenter?

Våra föregångare lämnade oss ett brev med tips och tankar för bloggen. Det som de tryckte hårdast på var att vi ändå, trots bloggens anrika arv, måste se till att göra bloggen till vår egen. Och det tror jag att vi har lyckats med. Jag känner att jag inte riktigt kan svara för hur de andra upplever det, men jag känner att vi har hittat vår egen stil och våra egna områden. Personligen har jag skrivit ganska många artiklar som rent praktiskt går in på hur man skriver och hur man publicerar en bok. Jag har även experimenterat med lite andra saker, t.ex. hur man gör en egen litterär podcast. Man kan nämligen lyssna på Drakhornet som podcast, något som jag är först med i Sverige.
Sedan så har vi skrivit en hel del om samma saker som tidigare skribenter. Men det gör inget. Våra förutsättningar, perspektiv och personligheter är så pass annorlunda att det ändå blir helt andra sorters inlägg. Vilket bara är positivt. För då kan man gå igenom bloggen och läsa många artiklar om samma ämne, men aldrig ur samma perspektiv.

Vad är det bästa med debutantbloggen idag för er som skriver där?

Att det är så otroligt roligt. Och det är helt och hållet tack vare det sköna gäng som brukar hänga på bloggen och kommentera. Man kan säga att det egentligen är de som gör bloggen.

Om man själv skulle vara intresserad av att skriva böcker idag, vad är de tre viktigaste punkterna man bör tänka på innan man börjar?

1. – Välj en genre eller ett ämne du är passionerad för. Det är endast då som man orkar fortsätta. Jag försökte en gång skriva en deckare, bara för att det var vad alla tycktes vilja ha. Men det gick inte. Jag fastnade halvvägs och kom inte vidare. Istället bör man finna det man brinner för. Då kan man komma hur långt som helst.
2. – Skriv, skriv och skriv igen. Det enda sättet genom vilket man kan lära sig skriva är just genom att skriva. Det är som en muskel man övar upp. Det finns många som drömmer om att skriva en bok någon gång. Skillnaden mellan de som får det gjort, och de som inte får det gjort, är att den första gruppen parkerar rumpan framför datorn och skriver.
3. – Studera andra författare. Plocka ner dina favoritböcker från hyllan och studera hur de väver samman berättelsetrådar, hur de strukturerar text och tecknar karaktärer. Lär dig av de som är riktigt bra, så vinner du mycket gratis. Läs även gärna skrivhjälpsböcker, som t.ex. Stephen Kings ”Att skriva” eller lyssna på bra författarpodcasts som ”Writing Excuses.”

Planerar du bli Sveriges nästa stora författare? Då kan kanske ett besök på debutantbloggen vara bra att börja med.

Related Posts

Saker att tänka på när du skaffar katt

Att skaffa en katt är en spännande och givande...

Hur fungerar Zimpler?

Zimpler är en svensk betaltjänst som tillåter spelare att...

Malwarebytes Anti-Malware för Windows

Malwarebytes är en anti-malware programvara som erbjuder en gratis...

Apache OpenOffice för Windows

Apache OpenOffice är en kraftfull och gratis programvarusvit för...

FileZilla for Windows

FileZilla är ett kostnadsfritt och öppet källkodsverktyg för FTP...

OptiFine för Minecraft

Minecraft är ett populärt sandbox-spel, som tagit spelvärlden med...